Over Miles

Onze sloep Miles heeft een mooie historie en is afgelopen winter volledig opgeknapt tot wat hij nu is. Een fijne sloep waar je heerlijk mee kan varen. Heb je interesse in meer over Miles, lees dan even verder.

Miles dateert vermoedelijk van voor de oorlog aangezien het een geklonken sloep is. Hij is waarschijnlijk geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten aangezien de maatvoering van de schroefas en van de klinknagels in inches is. De sloep heeft jarenlang dienst gedaan als vissersboot in Spanje en was genaamd “Mamen”.

Eind vorig jaar is de casco sloep op de werf De Koenen bij het Amsterdamse bos door de eigenaren gekocht. De sloep was in een slechte staat door galvanische (put)corrosie als gevolg van zout water en omstandigheden waar water niet los kon komen van het aluminium omdat er beton gegoten was bij het het voor- en achtersteven en bij de fundering van het motorblok. Hierdoor kon het (zoute) water niet of onvoldoende weg.

Allereerst is het beton weggebikt waarna de sloep helemaal kaal is geschuurd om zo de zwakke plekken in het casco te kunnen identificeren. Vervolgens is er op diverse plekken het zwakke plaatmateriaal (voornamelijk onder de waterlijn) eruit geslepen en vervangen door nieuw plaatmateriaal met hulp van Dennis van Kaathoven (VK Metaaltechniek). Vrijwel al het nieuwe plaatmateriaal is er vervolgens in geklonken waarbij bovendien alle slechte klinknagels zijn vervangen door nieuwe klinknagels.

Vervolgens is de fundering versterkt en is er een nieuwe fundering op maat gemaakt om voldoende ondersteuning te bieden voor het accupakket van 600 kilo. Daarna heeft Pieter Voogd, van Rederij Voogd B.V., de installatie van onder andere de schroefas, de hydraulische besturing, de bilgepomp, de geluidsinstallatie, en het motor- en accupakket voor zijn rekening genomen waarna hij tevens de boot heeft voorzien van dekverlichting.

Tenslotte is de bekisting van het accupakket, de console en het frame van het zonne- en achterdek op maat gemaakt alsmede die van de banken waarna de boot in 2 componenten primer/verf/lak is geverfd met 3 lagen primer, 2 lagen hechtingsverf en 2 lagen lak.

De restauratie van deze sloep heeft ongeveer 6 maanden geduurd en de eigenaren zijn ontzettend trots op het resultaat. Alle werkzaamheden aan het casco zijn door de eigenaren zelf uitgevoerd met hulp van Pieter Voogd en Dennis van Kaathoven.

Zie hier het prachtige resultaat van al het harde werk!