Omgeving en routes

Onze sloep ligt in jachthaven Nauerna in Assendelft.

De jachthaven is gelegen aan Zijkanaal D van het Noordzeekanaal, op ongeveer 3 kilometer van Zaandam en Haarlem. De haven is een ideale uitvalsbasis om te varen naar de Noordzee, het Alkmaardermeer, in de Zaanstreek, de kop van Noord-Holland, Haarlem en het Spaarne.

Hieronder vind je een aantal suggesties voor mooie tochten.

Sloepen netwerk Noord Holland

Jachthaven Nauerna is aangesloten op het Sloepennetwerk van Noord-Holland. 

Varen over de Zaan verveelt nooit, er is zoveel te zien! Van historische fabriekspanden, wereldberoemde molens, groene Zaanse houten huisjes met krullige gevels tot statige pakhuizen. Bovendien zijn er ook fraaie theekoepels in de langgerekte achtertuinen van Zaanse koopmanshuizen die je alleen vanaf de Zaan kunt zien. Maak een pitsop bij de Zaansche schans waarvandaan je mooie plaatjes kunt schieten en prachtig uitzicht hebt over het beschermde dorpsgezicht van de Gortershoek in Zaandijk. Er is bovendien een special sloepenroute vanaf de Zaan Schans naar het Uitgeestermeer en weert terug. Deze route duurt ongeveer 4 uur.

Het bijzondere dorp Oostzaan ligt midden in de natuur. Aan de oostkant van de Oostzaan ligt recreatiegebied het Twiske en aan de westkant grenst het dorp aan het natuurgebied van Oostzanerveld. Dit beschermde en unieke veenwiedegebied bestaat uit honderden kleine eilandjes omringd door een doolhof van slootjes. Hier gingen de boeren per boot naar hun koeien. De Twiskeroute is een afwisselende kanoroute van 16km langs riethagen en talloze slootjes van Het Twiske en het Oostzanerveld. Het kabbelen van het water, de rust, de weidevogels en een landschap uit de schilderijen van Rembrandt en Vermeer, prachtig! Je herkent deze route aan de houten palen met de kleur rood.

Recreatiegebied Het Twiske is alleen toegankelijk met elektromotor en is een recreatie gebeid voor watersporters en bied gelegenheid voor een gezellige picknick in de natuur. Het Twiske heeft geen open waterverbinding waardoor het water er altijd helder en schoon is.

Dit prachtige natuurgebied bereik je vanaf de Zaan via de Zaandijkersluis op de Mallegatssluis. Al varend passeer je de molens “de Schoolmeester” en het “Prinsenhof” en onderweg zijn 2 picknickplaatsen. In het voorjaar broeden hier honderden weidevogels. Hier vind je landschappen zoals op een Nederlandse ansichtkaart van lang geleden.

Ontdek Haarlem op haar mooist, vanaf het water. De Haarlemse grachten, de terrasjes langs het water en het uitzicht op de prachtige monumenten maken van je vaartocht een speciale belevenis. Een van de leukste dingen aan Haarlem is misschien wel het vele water in de grachten en rondom de stad. Het Spaarne dat uitkomt op de Mooie Nel en vaar je zo langs Heemstede en in de richting van Leiden. Goede tips om je vaarroute mee te verlengen zijn bijvoorbeeld een stukje doorvaren over het Spaarne richting Heemstede, of juist even langs het prachtige Statenbolwerk over de Kloppersingel en Schotersingel. 

Ga je wat langer varen dan kun je bij mooi weer heerlijk uitgebreid dobberen op de Mooie Nel. Of als je echt de tijd hebt (>5 uur), dan kun je zelfs het zogenaamde ‘Rondje van Haarlem’ varen, over de Mooie Nel richting Cruquius, Molenplas en over de Leidsevaart weer terug. De Spaarnestad is bovendien onderdeel van de Staande Mast Route waardoor doorvaart van pleziervaart mogelijk is.

Schuin tegenover jachthaven Nauerna ligt een prachtige vaarroute. Je steekt het Noordzeekanaal over in zuidwestelijke richting naar Zijkanaal C. Dan kom je via Het IJ bij de Kloksluis in het prachtige plaatsje Spaarndam. Na Spaarndam kun je naar het oosten de Mooie Nel op die leidt naar natuurgebied De Liede. Of je houdt na Spaarndam westelijk aan en vaart dan over het Spaarne naar Haarlem. Je kunt de grachten verkennen of doorvaren over het Spaarne naar het oude stoomgemaal De Cruquius. Als je daar richting het westen vaart maak je een rondje en kom je via natuurgebied De Liede uiteindelijk weer terug bij Spaarndam.